T. MALATINSKÝ: ČR je pre SR v otázke energetickej bezpečnosti kľúčovým partnerom

15.05.2012 Bratislava

Bratislava 15. mája (TASR) - Česká republika je v otázkach energetickej bezpečnosti podľa šéfa Ministerstva hospodárstva (MH) SR Tomáša Malatinského (nominant Smer-SD) pre Slovensko kľúčovým partnerom.

"Stratégia energetickej bezpečnosti SR uvažuje v rámci jednotlivých energetických komponentov o prepojení siete s infraštruktúrami susediacich štátov, ako jednou z možností diverzifikácie dopravných trás, aj v nadväznosti na potrebu eliminácie krízových situácií. V tejto súvislosti vidím práve ČR ako kľúčového partnera," uviedol dnes Malatinský na pracovnom stretnutí s ministrom priemyslu a obchodu ČR Martinom Kubom, v súvislosti so 7. zasadnutím Európskeho jadrového fóra (ENEF) organizovanom v Bratislave.

Prioritnou témou rokovania šéfov hospodárskych rezortov bola spolupráca v energetike. V otázke ďalšieho smerovania SR v oblasti energetiky Malatinský prezentoval jeho základnú líniu a zámer opätovne prehodnotiť doterajšiu stratégiu energetiky. Šéf MH SR informoval taktiež o hlavných opatreniach zameraných na zvýšenie energetickej, vrátane jadrovej, bezpečnosti.

Ministri ďalej hovorili o úzkej spolupráci v rámci konkrétnych projektov prepojenia energetických sietí - o plynárenskom projekte severo-južného koridoru spájajúcom LNG terminály v Poľsku a Chorvátsku, o klastri elektrizačných prepojení medzi Slovenskom a Maďarskom alebo o severo–južnom prepojení umožňujúcom flexibilné napojenie na ďalšie trasy južného koridoru (Nabucco, South Stream).

Dôležitou témou rokovania bola aj spolupráca v oblasti prenosových kapacít ropy a ropných produktov. Ministra Kubu zajímali predovšetkým otázky kontraktácie a povoľovacích procesov. Malatinský v tejto súvislosti predstavil aj projekt slovensko–rakúskeho prepojenia BSP-Bratislava Schwechat Pipeline a projekt rekonštrukcie a navýšenia kapacity ropného prepojenia Adria medzi Slovenskom a Maďarskom.

TASR informoval hovorca a poradca ministra hospodárstva Stanislav Jurikovič.
 

Vyberte región